Lor Peynirin Faydaları Vücut Geliştirmeye Etkisi

Lor Peynirin Faydaları Vücut Geliştirmeye Etkisi

Lor , süt pıhtılarından süzülmüş artıklardan yapılan bir Türk beyaz peyniridir. Dokusu çok kuru ve ufalanır, ısıtıldığında yapısında fazla değişim gözlenmez. Lor'un yüksek protein içeriğine sahip olması nedeniyle, sağlık bilincine sahip insanlar ve vücut geliştiriciler arasında çok popülerdir. Bu yüzden bu yazımızda lor peynirin faydaları ve vücut geliştirmeye etkisini inceleyeceğiz.

Nadiren tek başına yenilse de baharatlar ve otlar ile karıştırılarak kahvaltıda servis edilebilir. Lor peynir genellikle börek veya gözleme yapımında kullanılır. Mükemmel besin değerine sahip yumuşak ve taneli bir peynir olan Lor peyniri, geleneksel olarak peynir altı suyundan veya hem süt hem de peynir altı suyunun karışımlarından yapılır.

Bir araştırma, Türk ve Dünya mutfaklarından bazı sütlü tatlıların örneğin Revani, Tiramisu ve Cheesecake  tariflerinde lor peyniri kullanımının etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Tatlıların besin değerini arttırmayı, yeni alternatifler yaratmayı, tatlıların kalori ve maliyetini düşürmenin yanı sıra dokusal ve duyusal özelliklerini korumayı amaçlamıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, lor peyniri ile doldurulmuş revani ve Tiramisu, alınan örneklere göre daha yüksek puanlara sahipti.

 

Lor Peynirin Özellikleri

  •  Peynirle hemen hemen aynı yoğunluğa sahiptir, ancak yumuşak bir yapıya sahiptir.
  •  Taze lor ısırıldığında dişlerde gıcırdıyor.
  • Lor peynir hafif bir tada sahiptir ve bazen biraz tuzludur. Hemen her yaştaki kişilerin tüketimine uygundur.
  • Hem lezzetli hem de oldukça sağlıklı lor peynirleri kahvaltı sofralarının vazgeçilmesidir.
  • Lor kıvam olarak yumuşak yapıdadır.
  • Çoğunlukla inek sütünden üretilir.
  • Kaşar peynir yapılırken peynir altı suyundan üretilmektedir. Bunun nedeni ise kaşar üretiminde peynir altı suyuna biraz yağında karışmasıdır.
  • Lor peynirin iki çeşidi vardır. Tuzlu ve tuzsuz lor olarak sunulmaktadır.
  • İçindeki mineraller ve vitaminler sayesinde birçok kemik hastalığına faydası vardır.

 

Lor Peynirin Faydaları Nelerdir?

Lor peyniri inanılmaz lezzetinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve vitaminler bakımından zengindir. Lor peyniri yapısındaki yüksek oranda protein maddesi olması nedeniyle vücut geliştiren kişiler tarafından oldukça fazla rağbet görmektedir. Bunun gibi bağışıklık sistemleri düşük kişilerde lor peynirini tüketmeleri önerilir. Tansiyon hastaları için de tuzsuz olarak bir lor çeşidi bulunur bu yüzden tansiyon hastaları da tercih edebilir.

  • İnek sütünden üretilir. Buna karşın alerjik bir reaksiyon göstermez.
  • Kanser hücrelerini yok eder. Birçok hastalığa karşı vücudu korur.
  • İçinde serum proteini bulunur. Serum proteini kasları daha fazla güçlendirir ve korur. Bunu sonucunda fazla egzersiz yapan kişilerde kas ağrısı oluşmaz. Bundan dolayı vücut geliştiren kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir besin kaynağıdır.
  • Doyurucu özelliği fazla olduğu için lor peyniri diyet tutan kişilerin olmazsa olmazıdır. Ayrıca ramazan ayında tok tuttuğu için önerilir.
  • İçindeki yüksek miktarda bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kemik yapısını güçlendirir ve kemik erimesi ihtimalini azaltır.

 

Lor Peyniri ile Ne Yapılır?

Kahvaltı sofralarında bir alternatiftir. Çok sevilen lezzetler olan su böreğinde , sigara böreğinde , kızartılmış peynirli börekte iç harcı olarak kullanılır. Ispanaklı tepsi böreği , peynirli börek yapımında sıklıkla tercih edilir. İsteğe göre tuzlu lor peyniri veya tuzsuz lor peyniri olarak tüketilir. Ayrıca çeşitli reçellerle yenildiği zaman lezzet harikaları çıkabilir. Közlenmiş ya da çiğ biberi ince ince doğrayarak ve ya başka bir kahvaltı tavsiyesi olan biberin içine lor peyniri ve baharatları karıştırıp yemek oldukça lezzetli olacaktır. Bunun yanında limonlu kurabiye ya da lor peyniri kullanılarak yumuşak kıvamda bir muhallebi yapılabilir. Her yaştaki insan için oldukça tavsiye edilir ve çocuklarınız lor peynirine bayılır. Ayrıca mevsim yeşillikleriyle muhteşem salatalarda yapılabilir. Çocuklarınız için krep veya omlet de yapabilirsiniz.

 

Lor Peynir Nasıl Üretilir?

Lor peyniri çiğ inek sütünden yapılır. Lor yapımı için kaynamış süte limon suyu atılır. Kaynamaya devam ettikten sonra tahta bir kaşık yardımıyla parça parça bölünür. Bölünen peynir soğumaya bırakılır soğuduktan sonra lor parçaları dibe çöker peynirin suyu üste kalır. Temiz bir bez yardımıyla peynir süzülür. Uzunca süzüldükten sonra tuzlama işlemi yapılır isteğe göre tuzsuz üretmekte mümkündür. Birkaç gün lor peyniri sızdırma işlemi yapılır ve tüketim aşamasına geçilir.

 

Lor Peynirini Kimler Tüketebilir?

  1. Muhteşem lezzeti ile tüm evlere giren lor peyniri besin kaynağı olarak epey zengin bir peynir türüdür ve besleyiciliği epey fazladır. Diğer peynir türlerine nazaran kıvamı daha yumuşaktır.
  2. Lor peynirinin sağlık açısından hiçbir zararı bulunmaz bunun yanında epey faydalıdır. Yalnızca gut hastaları tarafından tüketimi aşırıya kaçmamalıdır.
  3. Ebeveynlerin merak ettiği bir başka konu ise bebeklerin tüketip tüketemeyeceğidir. 6 aydan büyük bebekler rahatlıkla tüketebilir. Ancak bebeklere verilen lor peynirin tuzsuz olması tavsiye edilir. Yumuşak kıvamı sayesinde bebeklerde kolaylıkla tüketebilir.
  4. Kas yapısını arttıran sporcularında gözdesidir. Çünkü lor peyniri protein bakımından epeyce zengindir.

 

Lor Peynirinin Protein Değeri

Lor peynirinin faydaları - vücut geliştirmeye etkisini öğrenmek için lor peynirinin besin , kalori ve protein değerini bilmek gerekir. 100 g lor peynirinde ortalama 98 kcal kalori bulunur. Aynı porsiyondaki lor peynirinde 4.3 g toplam yağ bulunur. A ve C vitaminlerini bolca barındıran lor peyniri gelişim çağındaki çocuklar için tavsiye edilir. 100 g lor peynirinde ortalama 83 mg kalsiyum ve 104 mg potasyum vardır. Bu nedenle kemik gelişimine bire birdir. 100 g lor peynirinin protein oranı 11 g değerindedir. Bir kişinin günlük enerji ihtiyacının % 90’ını karşılar. İçerinde kolesterol bulundurmaz . 100 g lor peynirinin içinde 3.4 g karbonhidrat bulunur. Casein ismi verilen proteinden bol miktarda içeren lor peyniri diyet ve özellikle vücut geliştirenler için idealdir.

 

Lor Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Lor peyniri çok çabuk bozulabilir bu yüzden buz dolabında saklanması gerekir. Lor peynirini koyduğunuz kapta açıklık olmamalı havayla temas etmemelidir. Eğer lor peynirini daha uzun süre saklamak isterseniz dondurucularda muhafaza edebilirsiniz. Lor peynirini kullandıktan sonra tekrar buz dolabına koymalısınız. Lor peynirini saklayacağınız kabın cam olması tavsiye edilir.

 

Lor Peyniri Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Lor peynirini alırken dikkat etmelisiniz. Lor peynirini alırken renginin değişmemiş olması önemlidir. Rengi parlak beyaz olmalıdır. Eğer lor peynirini açık satılan bir yerden alıyorsanız sararmamış ve küflenmemiş olmasına dikkat edin. Ayrıca lor peyniri alırken kokusuna da dikkat etmek gerekir. Eğer kokusunda ekşi bir tat varsa satın almamalısınız. Lor peyniri alırken vakumlanmış olmasına ve son tüketim tarihine dikkat edin. Güvendiğiniz markaları tercih edin. Kars Anadolu Çiftliği bir çok peynir çeşidinde olduğu gibi lor peynirde de oldukça ustadır. Hijyenle yapılan lor peynirler herkes tarafından güvenle tercih edilebilir ve tüketilebilir. Lor peyniri hem sağlık açısından hem de vücut geliştirmeye olan katkısından dolayı günümüzde sofralarda çok sık tüketilir. Sizde sofralarınıza hem lezzetli hem de son derece sağlıklı bir lor peyniri almayı düşünüyorsanız Kars Anadolu Çiftliğinin web sitesine göz atmanızda fayda vardır.

Etiketler: Lor Peynirin Faydaları Vücut Geliştirmeye Etkisi
Eylül 27, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR