Kars Gravyeri Nedir?

Kars Gravyeri Nedir?

Kars gravyer peyniri sağ inek ve keçi sütü karışımıyla yapılan oldukça lezzetli bir peynir türüdür. Gravyer peyniri İsviçre kökenli gravyer peynir ailesine ait doğal Türk lezzetlerinden birisidir. Uzun süre bekletilmesinden dolayı insan sağlığı için epey faydalıdır. Kars gravyeri epey sert bir yapıdadır ve bu gravyer peynirin üretimi çok zahmetli bir iştir. Uzun süre mayalandırılması ve bekletilmesi gerekmektedir. Bu gravyer peynirin içinde herhangi bir katkı maddesi bulunmadığı için vitamin ve besin değerleri diğer peynirlere göre daha zengindir. Bu gravyer peynirin lezzeti karsın muhteşem yaylarından beslenen inek ve keçilerin zengin Kars bitki örtüsüyle beslenmeleri ile ürettikleri sütle elde edilmektedir. Kars gravyeri nedir? Ve hakkındaki bir çok bilgi için okumaya devam edin.

Kars Gravyer Peynirinin Faydaları Nelerdir?

  1. Kalsiyum açısından oldukça zengin olduğu için kemikleri güçlendirir ve kemik erimesini önler. Bu nedenle özellikle çocukların ve yaşlıların tüketmesi tavsiye edilir. 
  2. Kars gravyeri kalsiyum açısından zengin olduğu için diş yapısını güçlendirir ve diş çürümesini en aza indirir. 
  3. Bir çok besin maddesi içinde yer aldığı için beynin ve vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar.
  4. Sindirim sisteminde oluşan problemlerin önlenmesi ve tamamen ortadan kaldırılması için Kars gravyer peyniri tüketilmelidir.
  5. Tansiyon hastalarının düzenli olarak yediği zaman tansiyonunu dengelemektedir
  6. Kanser riskini azaltır.
  7. Kas ve eklem hastalıklarının giderilmesi için sıklıkla tüketilmelidir. Çünkü eklemleri ve kasları güçlendirir.
  8. Gelişim çağındaki çocuklar için bu peynir mükemmel bir besin kaynağıdır. 

Kars Gravyer Peynirinin Özellikleri

Kars gravyeri nedir? Dediğimiz zaman akla Karsın eski kaşar peyniri gelir. Gravyerin tadı ve yapısı diğer peynirlere göre epey farklılık göstermektedir. İç kısmı yarı sert ve delikli dış kısmı ise daha sert bir yapıdadır. Şekli genellikle yuvarlaktır ancak farklı şekillerde de yapılmaktadır. Uzun süre bekletilmesi nedeni ile gravyerin tadı keskin ve lezzetlidir. Kars gravyerinin üretim sürecinde sadece inek ve keçi sütü , tuz ve maya kullanıldığı için oldukça doğaldır. Bu peynirden pek çok farklı yemek yapılması mümkündür. Tostlarda ve kahvaltılarda vazgeçilmezdir. Ayrıca pek çok kişi hamur işlerine eklemeyi de ihmal etmez. 

Kars gravyer peynirinin üretimi yaklaşık 3 ayı bulmaktadır. Ve bu peynirin raf ömrü üç ila dört yıldır. Peynirin serin yerlerde muhafaza edilmesi gerekir. Rengi koyu sarı olmalı ve hemen dağılmamalıdır. 

Kars Gravyer Peyniri Nasıl Yapılır?

Kars’ın bitki örtüsü ile beslenen inek ve keçilerden alınan sütün içerisine yoğurt konularak pişirilir. İlave edilecek yoğurdun suda daha hızlı karışması için önce sütle karıştırılarak ilave edilmesi gerekir. Ardından maya atılarak mayalandırma işlemi yapılır. Bu durumda kıvam olarak kaynayıp damar damar oluncaya kadar beklenir. Ardından bir bıçak yardımıyla bölünür.

Pişirme işlemi odun ve yöreye özgü tezekle yapılmaktadır. Peynir pişirildikten sonra ince bir bez yardımı ile süzülür. Peynirin suyu sık sık alınır. Peynire sıkıştırılma işlemi uygulanır bu işlem şeklini daha iyi alması için oldukça önemlidir. Sıkıştırılma işlemi biten peynir tuzlu suya alınır. Tuzlu suyun içinde beş gün bekletilir. Ardından yirmi gün boyunca bir odada deliklenmesi için bekletilir.

Tüm bu işlemler bittikten sonra gravyer peyniri dinlendirilmek için serin bir odaya bırakılır. Tüm bu üretim aşamaları hem temiz hem de doğal olarak Kars Anadolu Çiftliği firmasında yapılır. Son derece lezzetli ve sağlıklı olan bu peynirler siz ve sevdikleriniz için biçilmiş kaftandır. 

Etiketler: kars peyiniri,kars gravyer peyniri, kars gravyeri
Eylül 20, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR