Eski Kaşar Yeni Kaşar Farkı

Eski Kaşar Yeni Kaşar Farkı

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan peynirin farklı bir türü olan kaşar oldukça faydalı ve lezzetlidir. Kendine has yapılışı ve tadıyla hemen herkesin zevkle yediği bir besin kaynağıdır. Sade hali ile , makarnalarda , pizzalarda ve hamur işlerinde önümüze gelen hemen her yemeğin içine oldukça yakışmaktadır. Bir çok peynir türüne nazaran üretimi daha zor ve harcanan süt miktarı daha fazladır. Bu nedenle fiyat analizi açısından diğer peynir türlerine göre daha pahalıdır. Kaşar peyniri inek , keçi yada koyun sütünden üretilir. Herkesin market raflarında aradığı kaşar eski yada yeni kaşar olarak iki gruba ayrılmaktadır. Bizde bu yazımızda eski kaşar yeni kaşar farkına değindik.

Eski Kaşar ve Yeni Kaşar Arasındaki Fark Nedir?

  1. Eski ve yeni kaşar peyniri farklarının arasındaki en belirgin olanı olgunlaşmadır. Kaşar yapımı sırasında ve sonrasında en az üç ay güneş almayan bir yerde bekletilmelidir. Bu bekletme sürecinde eski kaşar peyniri üretilir. Yeni kaşar peynirleri ise bu bekleme süresine tabi tutulmaz. Yeni kaşar peynirleri bekletilmediği için piyasaya direkt sürülürler. 
  2. Bekleme sürecine tabi tutulan ve tutulmayan peynirler lezzet ve besin değeri açısından farklılık gösterir. Yeni kaşar peynirinin lezzet ve besin değeri eski kaşar peynirine oranla daha azdır. Yani kısacası bekleme süresi kaşar peynirinin lezzetiyle doğru orantılıdır. 
  3. Vitamin ve faydalar bakımından eski kaşar peyniri daha zengindir. Tabi ki yeni kaşar peyniri de kalsiyum ve yağ bakımından zengindir ancak eski kaşar peyniri kadar değil. Bu nedenle çocukların özellikle eski kaşar peyniri tüketmeleri tavsiye edilir. Çünkü eski kaşar peyniri daha doyurucu ve sağlık açısından daha faydalıdır.
  4. Eski kaşar peynirinin dış yapısı daha sert iç katmanı ise dışa göre daha yumuşak bir yapıdadır. Yeni kaşar peynirinde ise iç ve dış yapısında belirgin bir fark bulunmaz. Yani yeni kaşar peynirinin iç ve dış her kısmı aynı yumuşaklıktadır.
  5. Eski kaşar peyniri eşit şekilde deliklidir. Yeni kaşar peynirinde ise herhangi bir deliğe rastlanmaz. Ayrıca eski kaşar peyniri bekleme süresinden dolayı daha sarı bir renkteyken yeni kaşar peyniri daha açık sarı hatta beyaza yakın bir renktir.
  6. Eski kaşar peynir buzdolabında muhafaza edilmez. Çünkü buzdolabında saklandığında bir çok faydasını yitirecektir. Mümkünse rutubetli ve güneş görmeyen yerlerde saklanmalıdır. Sakladığınız yerin sıcaklığı düşük olmalı ve karanlık olmalıdır. Yeni kaşar peyniri ise buzdolabında muhafaza edilmesinde fayda vardır. 
  7. Eski kaşar peynirini açıkta bırakmamaya ve suyla bir araya getirmemeye özen gösterin. Çünkü su ve hava ile teması eski kaşar peynirinin kurumasına , çatlamasına ve bozulmasına neden olur. Ayrıca eski kaşar peynirinin küflenmesi sağlık açısından oldukça faydalıdır ve kaşar peynirinin küflenmesi iç yapısını koruduğunu gösterir. Bazı hekimler eski kaşar peynirlerini küflendirerek yemenizi önerir. Yeni kaşar peynir için hava ile teması bozulmasına neden olur ancak eski kaşar peyniri kadar büyük bir etkisi görülmemektedir.
  8. Eski kaşar yeni kaşar farkından bir diğeri de eski kaşar peynirinin yeni kaşar peynirine göre bir çok farklı işlemden geçerek mayalandırılması ve lezzet kazanmasıdır.

Eski kaşar peynirinin yeni kaşar peynirine göre daha faydalı ve lezzetli olduğundan yukarıda bahsettik. Tabi ki güvenip de sofralarınıza alacağınız ve çocuklarınıza yedireceğiniz kaşar peynirin üretim süreci , kullanılan malzemenin tazeliği ve hijyen açısından gibi bir çok faktörü dikkate alın. 

Etiketler: eski kaşar,yeni kaşar,
Eylül 20, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR