Erzincan Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Erzincan Tulum Peyniri Nasıl Yapılır

Erzincan’ın yaylalarında çeşitli bitki örtüsüyle beslenen inek ve koyunlardan alınan sütle hayvan postunun içerisinde bekletilerek muhteşem tulum peyniri yapılır. Yüzde yüz doğal mayalandırılarak yapılan tulum peyniri küçük büyük herkesin sofralardaki ilk tercihidir. İlkbahar mevsiminin yeşilliğiyle beslenen inek ve koyunlardan tulum peyniri için süt alınmaz. Hayvanların sütlerinin daha yağlı olduğu sonbahar mevsiminde sütler alınarak tulum peynir yapılır. Gerek tadı gerekse doğallığı ile peynir severlerin vazgeçilmezi olan Erzincan tulum peyniri nasıl yapılır? Ve daha fazla bilgi için makaleyi okumaya devam edin.

 

Erzincan Tulum Peyniri Yapımı

Ağustos ayında yaylalarda beslenen koyun ve ineklerden süt alınır. Hayvanlardan alınan süt pişirilmeden doğal mayalarla mayalanır. Erzincan tulum peynirinin en önemli özelliği çiğ süte doğal mayaların kullanılarak yapılmasıdır. Mayalanan süt ince torbadan yapılan süzeklerde süzülerek peynir haline getirilir. Ardından peynir ince torbalara doldurulur. Baskılama işlemi yapılarak peynirin suyunu çekmesi beklenir. Baskılama işlemi için taşlar kullanılır ve bu taşların altında 10 ila 15 gün bekletilir. Bu sürenin sonunda Erzincan’ın Kemah ilçesinden özel olarak alınan Kemah tuzu ile tuzlanır. Tuzlandıktan sonra tekrar baskılama işlemi için taşların altına konulur. Birkaç gün sonra peynirler çıkartılıp doğrama işlemi ile küçük küçük doğranır. Daha sonra bez torbalara ya da tuluma basılır. Tuluma basıldıktan sonra hayvan postunun içerisinde 3 ya da 4 ay bekletilir. Bekletildiği yerse serin ve güneş görmeyen bir yer olmalıdır. Erzincan tulum peyniri nasıl yapılır? Dediğimiz zaman bu aşamalardan geçen tulum peynirinin uzun bir süre bekletilmesiyle sofralarınıza gelir.

 

Erzincan Tulum Peynirinin Özellikleri

  1. Doğal mayasıyla ve Erzincan ‘a özel tuzuyla katkısız bir peynirdir. Kimyasal ve ağır metal içermez
  2. Geleneksel hayvan derisinde bekletilir bu da tulum peynirine aromalı bir tat verir.
  3. Erzincan tulum peyniri diğer peynir türlerine göre daha serttir ve rengi daha sarıdır.
  4. Bu tulum peyniri kalsiyum , protein ve demir bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle diş hastalıklarına ya da kemik hastalıklarına karşı etkilidir.
  5. İçindeki doğal maya sayesinde sindirimi oldukça kolaydır. Sindirim sistemini düzenler ve mide hastalıklarını önler.
  6. Kas ve sinir sistemlerinin sağlığında önemli rol oynar.
  7. Erzincan tulum peyniri ağız içindeki zararlı bakterileri öldürür.
  8. Vitamin eksikliği ve kansızlık gibi hastalıkları tedavi eder. Uzmanlar kansızlığa bire bir olduğu için Erzincan tulum peynirini sıklıkla tavsiye eder.
  9. Bağırsakların çalışmasını düzene sokar ve aktif hale getirir bu nedenle sindirim problemi olan kişilerin yemesi gerekir.
  10. Erzincan tulum peyniri bağışıklık sistemini güçlendirir. Ve daha dirençli bir hale getirir.
  11. Gelişim çağındaki çocukların Erzincan tulum peynirini tüketmesi uzman doktorlar tarafından önerilir.

 

Erzincan Tulum Peyniri Nasıl Tüketilir?

Erzincan tulum peyniri nasıl yapılır? Dedikten sonra en çok merak edilen konu bu peynirin nasıl tüketileceğidir .Bu tulum peynirini özellikle sabah kahvaltılarında tüketmekte fayda vardır. Ayrıca kahvaltı sofralarında tulum peynirini söndürerek sıcak bir kahvaltılık hazırlayabilirsiniz. Bunun yanında poğaça ve börek gibi hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Daha sağlıklı ve az kalorili olması açsından mevsim yeşillikleri ile hazırladığınız bir salatanın içine biraz ekleye bilirsiniz. Tostlarda , makarnalarda ve daha pek çok yemekte Erzincan tulum peyniri harikalar yaratacaktır. Bu muhteşem lezzeti en doğalından almak için Kars Anadolu Çiftliği sitemizi inceleyebilirsiniz. Katkısız ve hijyenik ürünler sunan bir markadır. Üstelik fiyat bakımından hemen her bütçeye uygundur.

Etiketler: erzincan tulum peyniri, erzincan tulum peyniri nasıl yapılır
Eylül 20, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR